Главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Тесла Илон Мъск заяви, че производството на 5000 автомобила Модел 3 ес седмично до края на юни е доста вероятно, след като производствените линии сега имат възможност да правят 3500 автомобила седмично.

 

Това са най-мъчителните, адски няколко месеца, които съм преживявал, но мисля, че успяхме, каза Мъск на годишното събрание на акционерите на Тесла в Маунтийн Вю, Калифорния. Мъск направи коментара си след като акционерите преизбраха трима директори и гласуваха против предложение да се отнеме председателската роля на Мъск. Това бе най-сериозното предизвикателство досега за контрола, която Мъск упражнява върху производителя на електромобили. Той се сблъсква с производствени спънки и очакванията на много анализатори, че ще трябва да набира нови финансови средства.

Норвежкият суверенен фонд, който е на стойност 1 трилион долара, съобщи, че е подкрепил инициативата да бъде отнета председателската роля на Мъск. В края на 2017 година фондът е притежавал дял от 0,48 процента в Тесла на стойност 252,2 милиона долара. Илон Мъск притежава дял от 22 процента в Тесла, което затруднява допълнително акционерите, поставящи под въпрос авторитета му, отбелязва Асошиейтед прес.

Тесла и популярният й, пускащ туитове, шеф са обект на голямо внимание през последните месеци след вълна от отрицателни новини. Тези новини са свързани с катастрофи на автомобили на Тесла, кешовата позиция на компанията и стила на ръководство на Мъск, който се държи пренебрежително с финансовите анализаторите и публично критикува медиите. Мъск се опита да успокои инвеститорите, като съобщи, че очаква Тесла да обяви тримесечна печалба за периода юли-септември. Това се е случвало рядко на калифорнийската компания през 15-те й години съществуване, белязано с непрекъснати загуби заради големите инвестиции в технологии и производствени мощности.

Модел 3 е първият електромобил, насочен към масовия пазар, и е важен за усилията на компанията да натрупа приходи, за да се разплати с инвеститорите и да напредне с разработката на други електрически автомобили. През април компанията съобщи, че общо произведените автомобили през първото тримесечие, включително от линиите Модел Ес и Модел Екс, са били 34 494, което е растеж с 40 процента на годишна основа. От Модел 3 са били произведени 9766 броя.

Цената на Модел 3 започва от 35 000 долара и това е моделът, който е най-важен за бъдещето на компанията и усилията й да стане печеливш производител за масовия пазар.