Издигайки отново заплахата да наложи нови мита за вноса на автомобили в името на националната сигурност, президентът на САЩ Доналд Тръмп рискува да отслаби най.големите местни производители и да закрие работни места.

В същото време обаче това може да ускори буксуващите в  момента преговори по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). В края на срещата на върха на Г-7, която се превърна във фиаско, американският президент отново заяви, че възнамерява да наложи мита от 25 процента за чуждестранните автомобили, внасяни в САЩ, с цел да възпре германските и японските автомобилостроители, които обвинява, че нанасят щети на американски марки като Кадилак на Дженерал мотърс и Линкълн на Форд.

Такова решение, вписващо се в политиката "Америка на първо място", целяща да уравновеси търговските дисбаланси, може  да се окаже контрапродуктивно. Това е така, тъй като не само повечето от автомобилостроителите, които ще бъдат засегнати, имат заводи в САЩ, но и американските автомобилни групи са сред големите вносители на коли от Канада и Мексико. Още повече, това става в момент, когато Китай - най-големият автомобилен пазар в света - прави крачка в обратна посока с намаляването на митата за чуждестранни автомобили от 25 на 15 на сто.

Консултанската компания Трейд партнършип уърлдуайд, очаква допълнителни мита от 25 на сто да създадат най-вероятно 92 000 промишлени работни места, но да унищожи 250 000 в останалите сфери на икономиката. Около 1 милион работни места в САЩ да пряко свързани с автомобилната промишленост производство и оборудване спрямо 660 000 през 2010 година, по данни на статистическата служба.

Установеният от Тръмп дисбаланс между внесените и изнесените от САЩ автомобили е факт. През  2017 година са внесени 8,27 милиона коли на обща стойност 192 милиарда долара, а са изнесени 1,98 милиона на стойност 57 милиарда долара, според министерството на търговията. Но като цяло Вашингтон внася евтини автомобили, а изнася висока гама коли. Над 70 на сто от общо 371 316 автомобили, произведени през 2017 година от Бе Ем Ве (BMW) в завода му в Южна Каролина са високопроходими Х5, предназначени за износ.

Европейските автомобилостроители не само  внасят коли в САЩ, повечето от тях имат свои заводи там, и то големи, и създават хиляди преки и непреки работни места. Голяма част от местното им производство се изнася, включително за ЕС", отбелязва Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). В САЩ Тойота има 10 завода, дава работа на 136 000 души и разполага с мрежа от 1500 автокъщи, допринасящи за местната икономика. Японската група предупреди, че евентуално мито за вноса на автомобили може да унищожи работни места в САЩ и да увеличи цените за потребителите.  

Според Кристин Джишек от Центъра за проучвания в автомобилостроенето в Мичиган, не бива да се забравя, че "голямата тройка" от Детройт - Дженерал мотърс, Форд и Крайслер - могат да пострадат от митата, тъй като те представляват една трета (14,5 процента) от 44 процента продадени миналата година в САЩ вносни коли. Това са автомобили, произведени предимно в Канада и Мексико - партньори на САЩ от НАФТА - имащи достъп до американския пазар. Те осигуряват над половината внос (4,27 милиона) и износ (1,07 милиона), изпреварвайки Япония (21 процента от вноса), Германия (11 процента) и Южна Корея (8 процента).

Вторият по големина американски автомобилостроител Форд, който искаше да върне производството на Фокус от Мексико в САЩ, накрая реши да  произвежда в Китай заради галопиращите цени на суровини като стоманата и алуминия, засегнати от новите мита на Белия дом. Заплахата от мита за вноса на коли  от Канада също може  да се окаже средства за натиск над Отава в преговорите за НАФТА, смятат някои експерти.