Трябва да се промени така данъчното облагане, че да стимулира закупуването на по-нови и екологични автомобили.

Около това становище се обединиха експерти по време на кръглата маса "Автомобилите и мръсният въздух", организирана от българска национална асоциация "Активни потребители". Друга промяна, според специалистите, е свързана с т. нар. еко такса, която се плаща при първоначалната регистрация на автомобилите и фактически е потребителска такса за последващо събиране на превозните средства за рециклиране. Според присъстващите тя трябва да бъде заменена от действителна еко такса, средствата, от която да се събират в общините или от държавата и да се ползват за екологични цели. Мярка за намаляване на замърсяващите автомобили е да се въведе ефективен първоначален и последващ технически контрол, според участниците.

Асен Ненов от "Активни потребители" отбеляза, че при проучване на общата стойност на притежание на автомобил - от дизел до електромобил, са установили, че всяка инвестиция в по-ефективен автомобил би се изплатила или компенсирала от ниските експлоатационни разходи през целия живот на автомобила. Според организацията целите за ограничаване на емисиите от въглероден диоксид в ЕС би следвало да се увеличат за 2025 г. от 15 на 25 процента, а от 2030 г. - от 30 на 45 процента.

Доц. Георги Милушев от Технически университет в София, представяйки добрите практики при използването на електромобили в градския транспорт, посочи, че енергийната ефективност на електрическите автомобили е 80 процента, тя е 25 - 30 процента при автомобили с бензинов двигател и около 35 - 40 процента при превозни средства с дизелов двигател.

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов посочи, че за да се ограничат старите автомобили в страната, трябва да се предприемат промени в Закона за местните данъци и такси. Той даде като пример, че в момента автомобил над 14 години практически не се облага, тъй като данъкът е около 16 лв. По думите му това е една от причините България да се превръща в гробница за стари автомобили. Няма друга държава с такова облагане, смята той. При промяна на закона е необходимо изискванията ни да се синхронизират с европейската практика и сред критериите да се включи еврокатегорията на автомобилите.