Американският производител на електрически превозни средства от висок клас Тесла води преговори с Германия и Холандия за строежа на първия си голям завод в Европа.

 

Тесла обсъди с две германски провинции, както и с Холандия, строителството на "мега завод", който ще произвежда едновременно автомобили и батерии, уточни всекидневникът, като цитира високопоставени представители на компанията. Тесла обяви на 10 юли строителството на мега завод за производство на автомобили и батерии в Шанхай. В съвместно комюнике с американския производител властите в Шанхай уточниха, че предварителното споразумение предвижда строителството на завод в индустриалната и търговска зона на Линган.           

Изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск тогава уточни, че заводът ще има годишен производствен капацитет от 500 000 превозни средства. Производството ще започне най-рано след две години, съобщи говорителят на Тесла. През юни Мъск каза, че Тесла има желание в дългосрочен план  да открие от десет до дванадесет от мега заводите си, които ще произвеждат автомобили и батерии в света, от които един в Европа.

В момента компанията има един мега завод в Невада (югоизточната част на САЩ), който произвежда батерии за превозните средства на марката, които се конструират в Калифорния, близо до Сан Франциско. От няколко месеца Тесла е в повратна точка от младата си история и е под натиска на финансовите пазари, тъй като нейният Модел 3, който се предполагаше, че ще постави началото на масовото производство, отчита сериозни закъснения в производството