Намаленията са подпомогнали растежа на продажбите на автомобили в ЕС през първите 8 месеца на годината преди въвеждането на новите стандарти за тестване на вредните емисии.

Новите стандарти, наречени "Хармонизирана световна система за тестване на лекотоварни автомобили", са приложими за автомобили, които са регистрирани от 1 септември. През август пазарът на автомобили в ЕС преживя "изключителен растеж" от 31,2 процента на годишна основа, тъй като някои автомобилни производители предложиха автомобили на невероятно привлекателни цени преди влизането в сила на новите стандарти за вредни емисии.

Юли също е бил добър месец за автомобилния пазар с увеличение на продажбите от 10,5 процента на годишна основа, допълни в месечния си бюлетин асоциация, чиято централа е в Брюксел. В България продажбите на нови автомобили през първите осем месеца на годината са се увеличили с 21,1 на сто до 19 556 коли.

Общо над 10,8 милиона автомобила са били продадени между януари и август, което е увеличение от 6,3 процента на годишна основа. Според европейските автомобилни производители този растеж е подсилен до голяма степен от необикновено силното представяне през летните месеци.

Новите стандарти бяха разработени в отговор на скандала дизелгейт през 2015 година, когато Фолксваген беше обвинен, че е използвал софтуер за манипулиране на данните при тестовете за вредни емисии. Германската автомобилна компания, която е лидер на европейския пазар, e имала пазарен дял от 15,1 процента от продажбите през януари-август. Това е подобрение спрямо отчетените 23,6 процента през същия период на 2017 година.

Френските компании Пе Ес А (PSA) и Рено остават на второ и трето място с пазарни дялове съответно от 15,9 процента и 10,9 процента, следвани от Фиат-Крайслер (Fiat-Chrysler) с 6,9 процента и Форд (Ford) с 6,3 процента.