В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за повишаване на цените на парното не се съдържа анализ защо се налага увеличението и не се правят  експертни оценки.

Това каза омбудсманът Мая Манолова след заседанието на КЕВР, където беше обсъден доклад за цените на топлинната енергия от 1 октомври. Факт е, че при повишаването на цената природния газ се повишава и цената на парното по правило, но в случаите, когато цената на природния газ намалява, цената на парното остава същата, добави Манолова. Тя даде за пример, че преди една година, когато цената на природния газ е спаднала с 8 процента,  това не се е отразило по никакъв начин на цената на парното. Цената на природния газ през 2015 г. е била равна на цената, която беше предложена на вчерашното заседание на КЕВР. Омбудсманът припомни, че от 1-ви юли 2015 г. цената на природния газ е била 484 лв., докато сега КЕВР предлага цена от 456 лв., но като се добавят разходите за пренос и достъп цената става същата - 484 лв. По думите й през юли 2015 г. цената за парното на столичани е била 73,98 лв, докато сега предложението на КЕВР е за 92,80 лв. "Разликата е 20 лв. или става дума за над 20 процента разлика", посочи Манолова. Тя изчисли, че инфлацията от 2015 г. досега е в рамките на 5 процента. Затова тя попита КЕВР защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г., сега цената на парното е с над 20 процента по-висока.

Становището на омбудсмана е, че увеличението на природния газ не трябва да води до увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години.