Германското правителство обяви компромисно решение за съдбата на милионите стари дизелови коли, които се движат в страната.

То предвижда и технически нововъведения, и парични стимули, но само в 14 града, които са силно замърсениНеобходими бяха шест часа преговори между социалдемократите от Германската социалдемократическа партия и консерваторите (ГСДП) и консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), за да се роди споразумение по този проблем, който тровеше отношенията в правителството от избухването на скандала с манипулираните дизелови двигатели преди три години.

Залогът бе троен: да се разсеят опасенията на шофьорите, че техните коли ще се обезценят, да се избегне забраната върху движението на старите дизелови коли, надвиснала върху десетки градове и най-вече да се разпределят разходите между клиенти, държавните власти и автомобилните концерни. Без да дава категорични отговори на тези въпроси текстът, който бе представен днес от правителство дава възможност на собствениците на стари дизелови коли да ги модифицират за сметка на производителя, или да ги заменят срещу нова кола или употребявана с отпускани премии, които са различни за различните марки.

Тези мерки обаче ще обхванат само 14 града, където има най-голяма замърсяване на въздуха. Сред тях са Мюнхен, Щутгарт, Кьолн, Ройтлинген, Хамбург, Лимбург, Дюселдорф, Кил, Дармщат и Бохум, но не и Берлин. Остава да се определи най-вече участието на автомобилните компании. И ако всички предложиха премия за подмяна от няколко хиляди евро, то Бе Ем Ве (BMW) отказа да поеме разходите за модификациите на старите коли, Даймлер (Daimler), производителят на Мерцедес-Бенц, все още не е решил този проблем и само Фолксваген (Volkswagen) прие на висок глас преоборудването, с което колите да отговарят на нормите, уточни министърът на транспорта консерваторът Андреас Шойер.