Всеки, който се интересува от постигането на оптимално здраве, трябва да се научи как да тества и да лекува недостига и излишъците на минерали, а също и как може да се отърве от токсични тежки метали. Това важи особено за хората, които са били изложени на тежки метали, или имат симптоми, свързани с който и да е от тежките метали, изброени по-долу.

 

Източници на тежки метали и симптоми, свързани с токсичността.

Тежък метал

Източник

Свързва се с:

Алуминий

Антиациди (лекарства против стомашни киселини), съдържащи алуминий; козметика; продукти против изпотяване; алуминиеви съдове за готвене; замърсяване на въздуха; питейна вода.

Болест на Алцхаймер; деменция; нарушения в поведението; увреждане на мозъчната функция.

Арсен

Питейна вода

Умора; главоболия; сърдечни заболявания и удари; нервни заболявания; анемия; феномен на Рейно.

Кадмий

Цигарен дим; питейна вода.

Умора; нарушена концентрация и памет; високо кръвно налягане; загуба на обонянието; анемия; суха кожа; рак на простатата; бъбречни проблеми.

Олово

Цигарен дим; автомобилни газове; хранителни добавки с калций, съдържащи доломит, костно брашно и черупки от стриди; питейна вода.

Умора; главоболие; безсъние; нервни разстройства; високо кръвно налягане; синдром на дефицит на вниманието (ADD); неспособност за учене; анемия.

Живак

Амалгами (сребърни пломби); питейна вода; риба и черупкови организми.

Умора; главоболие; безсъние; нервни разстройства; високо кръвно налягане; увредена памет и концентрация

Никел

Въздух и вода.

Сърдечни заболявания; дисфункция на имунната система; алергии.

 

Какво правят минералите в човешкото тяло?

Минералите функционират като компоненти на ензимите в тялото и са необходими за правилната структура на костите и кръвта, както и за поддържането на нормалната клетъчна функция. Минералите, които имат хранителна стойност, са класифицирани в две категории: основни и второстепенни. Какво определя дали един минерал е основен или второстепенен – неговото количество или необходимостта от него? Ако тялото се нуждае от определен минерал в количество, по-голямо от 100 мг на ден, то той се счита за основен минерал. Основните минерали са калций, фосфор, калий, натрий, хлорид (съединения на хлора), магнезий и сяра. Второстепенните, или т. нар. микроелементи, са бор, хром, мед, йод, желязо, манган, молибден, селен, сяра, ванадий и цинк. Друга категория минерали, свързани с човешкото здраве, е категорията на тежките метали. В тази категория влизат минерали, които са токсични за организма – като олово, живак, алуминий, кадмий и никел.

Какви ключови роли играят минералите?

Всички ние знаем, че тялото ни се нуждае от желязо за червените кръвни клетки, а също и от калций – за здрави кости, но повечето американци не знаят каква е ролята на останалите жизненоважни минерали. Нека накратко ви опиша ключовите роли на най-важните минерали, които имат хранителна стойност за човешкия организъм.

Калцият е най-разпространеният минерал в организма. Той представлява 1,5 до 2% от общото телесно тегло, като повече от 99% от него се намира в костите. В допълнение към основната си функция в изграждането и поддържането на костите и зъбите, калцият е важен и за дейността на много ензими в организма. Свиването на мускулите, освобождаването на невротрансмитери, регулирането на сърдечния ритъм и съсирването на кръвта – всички тези процеси са зависими от калция.

Фосфорът, заедно с калция, прави костите ни здрави, а също така играе роля в активността на калция. Повечето храни съдържат достатъчни количества фосфор. Проблемът в повечето случаи не е недостатъчният прием с храната, а приемането на излишно големи количества. Твърде много фосфор в храната (от прекалена употреба на безалкохолни напитки, месо и други високо фосфатни храни) може да изчерпи калциевите депа в  тялото.

Калият, натрият и хлоридът са електролити – минерални соли, които са електропроводими, когато са разтворени във вода. Причината, поради която тези хранителни вещества са така неразривно свързани е, че електролитите се откриват винаги по двойки – положително заредена молекула (като натрий или калий), винаги е придружена от отрицателно заредена молекула (като хлорид).

Повечето американци има съотношение на натрия спрямо калия повече от 2 към 1. Това съотношение 2:1 означава, повечето хора поемат два пъти повече натрий, отколкото калий. Изследователите препоръчват хранителното съотношение между натрия и калия да е по-малко от 1:5 за поддържане на здравето, както и за предотвратяване на рак, високо кръвно налягане и инсулти. С други думи, трябва да приемаме най-малко 5 пъти повече калий, отколкото натрий. Една естествена и здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци, в която се избягват готварската сол и полуготовите храни, лесно може да направи съотношението между натрия и калия по-малко от 1:10, тъй като повечето плодове и зеленчуци  съдържат петдесет пъти повече калий, отколкото натрий.

Магнезият е на второ място след калия от гледна точка на концентрация в рамките на отделните клетки на тялото. Функциите на магнезия са свързани предимно с неговата способност да активира много ензими. Повечето американци консумират храни, бедни на магнезий, защото се хранят предимно с рафинирани храни, месо и млечни продукти.

Желязото играе главна роля в молекулата на хемоглобина в нашите червени кръвни клетки (ЧКК), където извършва транспортиране на кислород от дробовете към тъканите на тялото, и транспортиране на въглероден диоксид от тъканите към белите дробове. Желязото функционира и в няколко ключови ензима при производството на енергия, в метаболизма, включително и в синтеза на ДНК.

Цинк се открива буквално във всяка клетка в тялото ни и е съставна част от над 200 ензима. Всъщност, цинкът функционира в повече ензимни реакции от който и да било друг минерал. Той е необходим и за правилното действие на много хормони, включително тези на имунната система, инсулина, хормона на растежа и половите хормони. Цинкът е изключително важен за функционирането на имунната система.

Борът е много важен микроелемент, който поддържа здравето на костите и ставната функция. Борът е необходим за действието на витамин D – това е витаминът, който стимулира усвояването и използването на калция, както и на хормона естроген.

Хромът функционира като „глюкозо-толерансен фактор“ (ГТФ). Хромът работи в тясно сътрудничество с инсулина в улесняването на навлизането на глюкозата в клетките. Без хром, действието на инсулина е блокирано и нивата на кръвната захар са повишени. Ключовият благоприятен ефект на хрома е да помага на инсулина да работи правилно.

Медта е изключително важен микроелемент, който  участва в няколко ключови ензимни реакции в човешкото тяло. Той е третият най-разпространен есенциален минерал след желязото и цинка. Медта играе решаваща роля в ензима супероксид дисмутаза – един от ключовите антиоксидантни ензими в клетките ни.

Йодът е микроелемент, който е необходим за производството на хормона на щитовидната жлеза. По-конкретно, щитовидната жлеза добавя йод към аминокиселината тирозин за създаването на хормоните на щитовидната жлеза. В допълнение, йодът изглежда модулира действието на естрогена в тъканта на гърдата.

Манганът функционира в много ензимни системи, включително в ензими, участващи в контрола на кръвната захар, енергийния метаболизъм и правилното действие на хормоните на щитовидната жлеза. Подобно на медта (и цинка), манганът функционира и в антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза.

Молибденът функционира като компонент в няколко ензими, включващи тези, които участват в алкохолната детоксикация, образуването на пикочна киселина и серния метаболизъм.

Селенът функционира предимно като компонент на антиоксидантния ензим глутатион пероксидаза, който работи заедно с витамин Е за предотвратяване на увреждания на клетъчните мембрани, причинени от свободните радикали. Ниските нива на селен се свързват с повишен риск от рак, сърдечносъдови заболявания, възпалителни заболявания, както и с други състояния, свързани с увреждания, вследствие на дейността на свободните радикали, включително преждевременно стареене и образуване на катаракта.

Сярата е основна хранителна съставка за ставната тъкан, където работи по стабилизирането на матрицата на съединителната тъкан на хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Сярата е важна също за поддържането на здрави коса, кожа и нокти.

Ванадият е наречен така на името на скандинавската богиня на красотата, младостта и блясъка. Ванадият играе важна роля в правилното усвояване на глюкозата, поддържането на правилното ниво на холестерола и минерализацията на костите и зъбите.

Колко често срещан е минералният дефицит в Съединените щати?

Недостигът на минерали е изключително често наблюдавано състояние. Докато витамините изглежда получават цялото ни внимание, хората пропускат за отбележат, че минералите са също толкова важни за доброто здраве. Смята се, че някъде между 20 и 80% от населението на САЩ не приема достатъчни количества минерали и особено микроелементи. Особено податливи на минерален дефицит са хората в напреднала възраст, тъй като при тях е налице намален прием в съчетание с намалена абсорбция. Някои болестни състояния също увеличават риска от недостиг на минерали. Това са например диабет и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като болест на Крон и улцерозен (язвен) колит. Хората, които приемат определени лекарства, особено диуретици, се нуждаят от по-големи количества от определени минерали.

Тежкият минерален дефицит се среща изключително рядко, в повечето случаи този дефицит се нарича „субклиничен“. Това означава, че минералните нива са ниски, но дефицитът не е достатъчно тежък, за да произведе класически признак или симптом на недостатъчност. В много случаи единствената следа от субклиничен минерален дефицит може да бъде умора, летаргия, трудно концентриране, недобро физическо състояние или някакъв друг неясен симптом. Минерален анализ на проба от косата може да бъде доста полезен за идентифициране на тези видове субклинични дефицити.

Защо тежките метали са толкова голям проблем?

Токсичните метали алуминий, арсен, кадмий, олово, живак и никел често биват наричани „тежки метали“, за да бъдат отличавани от минералите, които имат хранителна стойност. Тежките метали имат склонността да се натрупват в мозъка, бъбреците, имунната система и други телесни тъкани, където могат тежко да нарушат нормалните им функции.

Типичният човек, който живее в Съединените щати, има повече тежки метали в тялото си, отколкото е съвместимо с добро здраве. Например, консервативно е изчислено, че до 25 на сто от населението на САЩ страда от отравяне с тежки метали до някаква степен.

Откъде идват тежките метали?

Много от тежките метали в организма са резултат от индустриалното замърсяване на околната среда. Само в Съединените щати, оловото от промишлеността и от оловния бензин допринасят за над 600 000 тона олово, които се изхвърлят в атмосферата – откъдето ние ги вдишаме; или, след като попаднат върху хранителните култури, сладководните източници и почвата – ги поглъщаме. Други широко разпространени източници на тежки метали са:

  • Олово: от спойката на тенекиените кенове (опаковки за напитки и хранителни продукти), пестицидни спрейове, съдове за готвене;
  • Кадмий и олово: от цигарения дим;
  • Живак: от зъбни пломби, риба от замърсени води, козметични продукти;
  • Алуминий: от антиациди и съдове за готвене.

Някои професии са изложени на изключително високи нива токсични метали – производство на батерии, служители на бензиностанции, печатари, строители на покриви, войници, зъболекари и бижутери.

Какви са симптомите на отравянето с тежки метали?

Обикновено ранните сигнали за отравяне с тежки метали са неясни. Проявяването на симптомите зависи и от степента на токсичност. Случаите на слаба токсичност може да бъдат главоболие, умора и нарушена способност за мислене и концентрация. Колкото повече се увеличава токсичността, толкова по-тежки стават симптомите. Човек, който е тежко отровен, може да страда от мускулни болки, стомашни разстройства, тремори, запек, анемия, бледа кожа, замаяност и влошена координация.

Много изследвания доказват силната връзка между интелигентността и когнитивните увреждания в детска възраст, и натрупванията на олово, алуминий, кадмий и живак в тялото. В основни линии, колкото по-високи са нивата на тежките метали в организма на детето, толкова по-ниско е неговото IQ. Същия вид взаимовръзка съществува и при кръвното налягане – високото кръвно налягане също е свързано с високите нива на олово и други тежки метали в тялото. Тежките метали имат много силен афинитет към тъканите, които са съставени от мазнини – като мозъка, нервите и бъбреците. В резултат на това, почти винаги тежките метали са свързани с нарушения в настроението и с мозъчната функция, а също така и с неврологични проблеми (включително множествена склероза) и високо кръвно налягане (тъй като бъбреците регулират кръвното налягане).

Как мога да разчета резултатите от минералния анализ?

Имайте предвид, че интерпретацията на резултатите от теста може да бъде много сложна, затова най-добре е да се консултирате със специалист, който да ги разчете и да назначи план за лечение, чрез който да се коригират минералните дефицити или излишъци. За повечето минерали резултатите са съвсем ясни. Ниски нива означават ниски запаси в организма, високи нива – високи запаси.

      х    х    х

Авторът д-р Кларк Хансън е лицензиран доктор по натуропатична медицина, който има частна практика в Скотсдейл, Аризона, от 1986 година. Той е президент и медицински директор на Клиниката по натурална медицина, естетика и мезотерапия Hansen. Д-р Хансън е един от най-уважаваните лекари–натуропати в САЩ и е представител на Световната общност по антиейджинг медицина.