Златото е консервативен финансов инструмент и печалбите, както и загубите от такъв тип инвестиция са умерено ниски.То е много бързо ликвидно (може да бъде продадено във всеки един момент на цена много близка до борсовата). По време на икономическа криза златото е предпочитан за инвеститорите избор, защото риска от загуба е много нисък. Това прави търсенето на златото голямо, а от там и покачване на цената.

 

По време на икономически възход цената на златото пада, защото инвеститорите предпочитат да инвестират в други финансови инструменти с много по-бърза печалба. Има 2 вида инвестиция в злато: Бижутерско злато (инвестиция под формата на бижута) - това е по-лошия избор , защото новите бижута струват почти двойно спрямо борсовата цената на златото в тях. Това е така,  защото плащате труда на златаря и надценката на търговеца.Добра идея е да инвестирате в злато втора употреба от заложна къща. Така ще платите само около 10% над борсовата цена на златото а и ще притежавате бижу. При покупка на златно изделие винаги потърсете друга бижутерия или заложна къща и направете тест за да сте 100% сигурни, че купувате истинско злато а не скъп фалшификат. 

Инвестиционното злато е 24-карата (проба 999.9) и е освободено от ДДС, мито и други данъци (Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС). Продава се под формата на кюлчета и монети. Има два начина да закупите инвестиционно злато. Правите реална покупка и предимствата са, притежавате физически метала и разполагате с него, налице е бърза ликвидност - може да продадете златото във всеки един момент. Недостатъците са, че не може да изберете точния грамаж, висока е цената на покупка и продажба (над%3 спрямо борсовата), има зиск при съхранението и необходимост от ползването на трезори  и сейфове.

Виртуално злато - вие закупувате златото само по документи но физически то се съхранява в трезора на банката или институцията. Предимствата са, че може да закупите желаното от вас количество до грам, изкупната  и продажната цена са  много близка до борсовата, може да го продадете на части, има възможност за онлайн търговия със злато. Недостатъците са, че не притежавата златото физически.

Почти целия инвестиционнен пазар на злато работи с виртуално злато посредством брокери. Така се намалят до минимум таксите за проверка на измами с чистотата, транспорта и риска, а от там се осигурява изкупна и продажна цена много близка до борсовата.