Българските полускъпоценни камъни

България е много богата на рудни и нерудни полезни изкопаеми. И днес ги виждаме по сергиите край почти всички исторически и природни забележителности в цялата страна, е не е сигурно че всичките са с печат " Стара планина", но това е друга тема. И така според един чужд сайт в страната ни има неимоверно голямо разнообразие от минерали, фосили, руди, които просто са някъде там и чакат да бъдат открити.

 

Камъните винаги са ни привличали, едно време ги разглеждахме с голям интерес по всяка една сергия, която видя, до скоро... Научихме, че те са там из Родопите, из Стара планина, Витоша, просто трябва да ги откриеш. А тръпката от намирането им е невероятна.Трябва да се почувства на място!

Как да започнете? За всичко, защото обичате и питате  чичко Гугъл, може да попаднете на сайт за добив на скъпоценни камъни, злато, фосили, за което нашата страна е неизчерпаем източник. Четете, разглеждайте снимки и ще видите единствените аметист, пирит, кварц, слюда... И ще кажете - май че е това. И така всяко лято минавайте през Родопите - поне една седмица!  Ходете  на различни места на страната ни, по възможност по - малко и по-малко известни, да не кажа колкото са по-диви, толкова по-добре. Може да навлезете в планината през Кричим, да видите язовирите Кричим, Въча, Цанков камък, да слезете до гръцката граница - проход Елидже и през Източните високи Родопи да излезете от планината. Идете на събора в Ягодина, не пропускайте събора в  Неделино. Носете си карта, разчитайте на GPS- а си. Минете през Печинския проход - много са завоите и изкачването. 

Тъй като сте  забили много на югоизток, тможе да тръгнете към Златоград и след това да търсите по пътя полускъпоценните камъни. Неусетно пристигате до  Крумовград. Продължете към село Котлари и река Арда. Наспете се и вървете към Маджарово.По пътя търсете камъни в реката, но те не са там, който ви каже да търсите там просто не е вярно. Има ги и там но са  загубили от красотата си, че не са интересни. Веднаж зърнах едно мнение в форума за камъни и се оказа, че истинските камъни са по склоновете, по скалите, и в мините. Камъните са в скалите, поради земетресение, студ, дъжд, сняг скалата се напуква, руши а камъните започват своя път надолу към реките. След много търкаляне те стигат до коритото на реката, и красотата им вече е друга. 

Ще намерите полускъпоценни камъни, но те ще са като скъпоценните. Защото са от България и сами сте ги открили.