През 2015 г. САЩ са използвали два пъти снаряди с обеднен уран в операции срещу групировката "Ислямска държава"/ИД/. Това съобщи Пентагонът. Снарядите с обеднен уран са муниции, с които се стреля по укрепени отбранителни съоръжения. Употребата им е  критикувана заради рисковете за здравето на военнослужещите, които боравят с тях, и за населението в обстрелваните зони.

 

Според Програмата на ООН за околната среда обедненият уран е тежък метал, химичен и радиологичен замърсител, запазил близо 60 на сто от радиоактивността на природния уран. Снарядите с обеднен уран са използвани два пъти - на 16 и на 22 ноември 2015 г., за обстрелване на колони от камиони цистерни на ИД в Сирия. Тогава бяха унищожени стотици камиони.

По думите на майор Джош Джак, говорител на военното командване в Близкия изток, в тези две операции са използвани 5265 30-милиметрови снаряда с обеднен уран. Изстреляни са от щурмови самолети А-10 наред със запалителни снаряди. Тази комбинация беше избрана с цел да повиши вероятността от унищожаване на потока от камиони, уточни той. При нужда САЩ може отново да използват такива муниции срещу джихадистите, посочи говорителят.

Смята се, че боеприпасите с обеднен уран са едни от възможните причинители на "синдрома на Залива" - здравословните проблеми на ветераните от войната в Залива, но липсват научни доказателства за влиянието им. Програмата на ООН за околната среда започна изследвания и организира почистване на зоните, засегнати от такива боеприпаси по време на войните в Югославия преди две десетилетия и в Ирак през 2003 г.