Скандалът около японския металодобивен концерн Кобе стийл (Kobe Steel) се разраства, като  бе съобщено, че компанията може би е фалшифицирала данни не само за алуминиеви и медни продукти, но и за железен прах.

 

Компанията призна, че е подправяла информация за характеристиките на своя продукция, така че да отговарят на изискванията на клиентите. Железният прах е важен материал за производството на автомобилни части, тъй като може лесно да бъде оформен в различни форми. Водещи японски автомобилостроители обявиха днес, че се затрудняват да оценят безопасността на автомобилите, при които са използвани продукти на Кобе стийл.

Тойота (Toyota), Нисан (Nissan), Хонда (Honda), Мицубиши (Mitsubishi Motor), Субару (Subaru) и Мазда (Mazda) се присъединиха към компаниите от авиационно-отбранителния сектор Мицубиши хеви индъстрис (Mitsubishi Heavy Industries), Кавазаки хеви индъстрис (Kawasaki Heavy Industries) и Ай Ейч Ай (IHI), които са ползвали продукти на Кобе стийл. За прочутите японски влакове "Шинкансен" също е използван алуминий на Кобе стийл, както и за високоскоростни влакове във Великобритания, съобщи инженерната фирма Хитачи (Hitachi).

При японските и британските влакове са покрити стандартите за безопасност. Продуктите обаче не отговарят на характеристиките, договорени между нас и Кобе стийл, каза говорител на Хитачи. Скандалът вече не е ограничен само до тази компания. Подразделението й Кобелко рисърч инститют (Kobelco Research Institute) е било въвлечено в случаи, при които оценките на оборудване за производство на полупроводници са изготвяни без достатъчен анализ или проверки.

Международно разследване установи, че общо са били подправяни данните за 19 300 тона алуминиеви продукти, 2200 тона медна продукция, както и 19 400 бройки алуминиеви отливки и щампи, доставени на клиенти между септември 2016 г. и август 2017 година.