След като през 2017 г. година волатилността удари дъно, през 2018 г. видяхме рекордно висока волатилност за последните 10 години.

Дори в два от случаите индексът на страха VIX се търгуваше на изключително високи нива от над 30 пункта. За първи път това се случи в началото на февруари, а вторият път бе в края на декември.

Очаквахме 2018 г. да бъде много добра за златото, но нашите очаквания не се оправдаха, заяви Димитър Цонев, независим финансов експерт. Но и за 2019 г. имаме много добри очаквания за златото и то тръгна изключително добре тази година.

Дъното за 2018 г. при златото бе през август, когато то удари 1160 долара за тройунция, отбеляза Цонев. Само през декември и януари златото добави около 110 долара към стойността си. В момента ценният метал се търгува над 1300 долара, а малко по-рано достигна и връх от 1346 долара за тройунция.

Златото изглежда много перспективно през 2019 г. от гледна точка на факта, че доларът започна да отслабва, а темпото на вдигане на лихвите започна да се забавя. Тогава много от големите институционални инвеститори, като хедж фондовете, започнаха отново да поглеждат към металите. Поради това 2019 г. може да се окаже една от най-добрите години за златото.