Предложението на американския президент Доналд Тръмп за мита върху редките минерали и метали, добивани в Китай, притеснява индустрията.

Мерките са на стойност 200 млрд. долара, а засегнатите елементи се използват в множество стоки - от електроника до лекарства. В предложението на американския президент са включени над 6 хил. нови продукти, които ще бъдат облагани с 10% мита. Сред тях под някаква форма са 32 от 35-те минерала и метали, които САЩ определи през май като критични за икономиката и националната сигурност. През 2017 година вносът на тези суровини от Китай е достигнал 1 млрд. долара и действително САЩ са много зависими от тези продукти.

Сред тях например е бисмутът. Този метал не се добива в САЩ от 1997 година и от Китай се внасят 77% от нуждите на страната. Бисмутът влиза в производството на лекарства, както и други стоки.

Баритът пък се използва при сондажите на петролната и газова индустрия и е друг метал, за който САЩ разчита основно на Китай - 69% от общия внос. Металът е изчерпан в САЩ.

И списъкът продължава - графит, антимон, титаний, тантал, кобалт и т.н. Всеки от тези метали е от ключово значение за производството на ключови за икономиката стоки - самолетни двигатели, газови турбини или литиево-йонни батерии.

В групата на редките минерали, към които се е прицелил Тръмп, пък попадат 17 елемента, които се използват за производството на потребителска електроника, радари, лазери и т.н. През 2017 година вносът на тази група вещества от Китай е бил на стойност 150 млн. долара.