Изключително силното търсене на автомобили с висока проходимост е допринесло за скока на автомобилните продажби  в Китай пред ноември със 17,2 процента на годишна основа. На най-големия автомобилен пазар в света са продадени 2,6 милиона коли, миниванове и автомобили с висока проходимост миналия месец, уточни Китайската асоциация на автомобилопроизводителите. Общите продажби на автомобили, включително камиони и автобуси, са се увеличили с 16,5 процента до 2,9 милиона.

 

Правителство подпомогна автомобилните продажби, като намали данъка върху продажбите, но това облекчение ще приключи на 31 декември. Анализаторите на сектора очакват растежът на продажбите да се забави, освен ако данъчното облекчение не бъде удължено.  Продажбите на автомобили с висока проходимост са скочили с 41,5 процента през ноември на годишна основа до малко над 1 милион автомобила.

За първите 11 месеца на годината продажбите на леки автомобили са нараснали с 15,6 процента на годишна основа до 21,7 милиона.   Популярността на по-евтините модели - сегмент, в който доминират китайските марки - е помогнала на местните автомобилопроизводители да си върнат дял от техните по-големи световни конкуренти.