Американското управление за пътна безопасност изпраща екип, който да разследва катастрофата с автомобил на Тесла, при която загина човек, а превозното средство се запали.

 

Компанията уточни, че не знае причината, поради която е катастрофирал автомобилът Модел Хикс край Маунтийн вю, Калифорния, в петък и също така не е сигурна дали автомобилът с висока проходимост е бил на автопилот. Колата се е движела със скорост съответстваща за магистрала, когато се удря в бетонна преграда, разделяща платната. Пътната полиция на Калифорния отбелязва, че не е известна причината за пожара. Спасителите са извадили 38-годишния шофьор от колата, но той е починал по-късно в болницата.

Системата за безпилотно управление на Тесла е проектирана така, че да поддържа движението на колата в средата на лентата на зададено разстояние от колите отред, а също така може да сменя лентата и да спира автоматично. От направените снимки на автомобила се вижда, че предната му част е унищожена. В инцидента са участвали още две коли, но шофьорите им не са пострадали според калифорнийската пътна полиция.

Тесла отбеляза, че инцидентът е толкова тежък, тъй като е липсвала или е била повредена част от пътното съоръжение, която омекотява удара при сблъсък на автомобил с циментовия разделител на платната. Новината за разследването доведе до рязко поевтиняване на акциите на Тесла.  Международната рейтингова агенция Мудис понижи кредитния рейтинг на компанията с негативна перспектива.