Има ясна заявка природният газ от "Турски поток", предназначен за Европа, да преминава през България, договореностите предстоят.

Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова след  срещата на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Москва.  Според нея няма нищо притеснително в това, което каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, и никаква разлика с обявеното на пресконференцията от президента Путин и премиера Борисов. "Всички чухте ясната заявка на президента Путин, той обяви, че предишния ден е имал разговор с президента Ердоган по отношение на тази възможност природният газ от "Турски поток", предназначен за Европа, да преминава през България, така че аз по-сериозна и по-ясна заявка от това не виждам да има. Оттук нататък договореностите ще се постигнат в следващите месеци, каза министър Петкова.  

Сами разбирате, че няма как в рамките на една такава среща, на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета, количества, това е работа на експертите, коментира тя. Оттук нататък предстои много сериозна работа на експертно ниво, пред нас, министрите, беше поставена подобна задача, така че започваме работа по конкретните детайли от възможността да се реализира този проект, разбира се, при спазване на всички европейски изисквания, добави министърът. "За нас е изключително важно да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа, коментира Петкова. Входната точка би могла да бъде на Малкочлар и първият етап е Малкочлар - съответно компресорна станция "Странджа", това са приблизително 10 км инфраструктура, която е липсваща и съответно трябва да се изгради, след което има инфраструктура, която е налична.

Според Петкова финансовото състояние на българската енергетика е добро и би могла да поеме толкова ресурсоемък проект. Нашият оператор "Булгартрансгаз" е в много добро финансово състояние, БЕХ също е в много добро финансово състояние - отчетната 2017 г. ще реализираме печалба малко над сто милиона. Тя потвърди, че се работи и за това транзитният газопровод за Турция да бъде въведен предсрочно. По думите й тази връзка е изключително важна и от гледна точка на енергийната ни сигурност. Построихме компресорна станция там, която ще ни даде възможност за реверсивен поток на природен газ и в двете посоки, освен това увеличихме и капацитета.

Енергийният министър посочи още, че Русия е готова да се върне в проекта за реализацията на АЕЦ "Белене", ако България вземе такова решение. Надявам се, че ако се вземе решение и успеем да оползотворим активите за този проект, ще имаме съответно и подкрепата на колегите от "Росатом", добави тя.