Видеозаписи, показващи венецуелския президент  Николас Мадуро, който се угощава със сочни парчета месо в луксозен ресторант в Истанбул, предизвикаха възмущение във Венецуела, задушавана от икономическа криза и лишения.

 

Такова нещо се случва веднъж в живота, заявява с наслада Мадуро, докато турският шеф-готвач Нусрет Гьокче, известен с прякора си "Salt Bae" /Салт Бей/, реже парчета месо в един от своите ресторанти, посещавани от знаменитости като Леонардо ди Каприо и Кристиано Роналдо. Венецуелският президент, който се връщаше от пътуване в Китай, целящо търсене на финансиране, е спрял за кратко в Истанбул, за да отговори на покана за обяд на турските власти.

Чавизмът - това е да искаш заем от Китай, защото нямаш пари, за да си платиш дълговете, и след това да отидеш в луксозен ресторант, написа в Туитър експрет в облстта на електронните медии Луис Карлос Диаз. Цената на ястията, предлагани в ресторантите на Салт Бей, варира между 70 и 250 долара, според медии, специализирани в тази област.  Или това е между две и осем минимални месечни заплати във Венецуела, според валутния курс.

На друг видеозапис, качен в социалните мрежи, Мадуро пуши кубинска пура. Да ядеш месо и да пушиш пури /Е/ с доларите, които липсват за купуване на лекарства и храна: ПРЕЗИДЕНТ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, написа дисидентът Никмер Еванс, намеквайки за недостига на стоки от първа необходимост във Венецуела.

Ще се видим скоро в Каракас. Мерси, каза Мадуро, сбогувайки се с известния турски шеф-готвач. Според изследване, направено от основните университети във Венецуела, 60 процента от жителите на страната са отслабнали средно с 11 килограма заради хранителен режим с недостиг на протеини.