Специалисти накараха мини самолет да лети, като е задвижван от йонен вятър. Става въпрос за исторически пробив, който сякаш граничи с научната фантастика и е смятан за многообещаващ в производството на дронове и аеронавтиката.

 

Въпросният вид задвижване е свързан с използване на електрично поле, за да се ускорят йони, които се сблъскват с въздуха. По този начин се създава "вятър", който задвижва самолета. Този безшумен самолет има много предимства - не е оборудван с двигател с гориво и не е необходимо механичните му части да са мобилни. Следователно не използва гориво и не замърсява околната среда. Експерименталният прототип напомня дрон, съставен от крило, което е снабдено с произвеждаща йонен вятър батерия. Самолетът, чието крило е с размах 5 метра, тежи 2,45 кг. Той успя да прелети 55 метра със скорост 4,8 метра в секунда по време на тестове в САЩ, извършени от екип от Масачузетския технологичен институт.

Става въпрос за първия дълъг полет на самолет, използващ електроаеродинамично задвижване - заяви Стивън Барет от института. - Бъдещето на аеронавтиката не би трябвало да се осланя на перки и турбини. Всичко би трябвало да напомня сагата "Стар трек" и да е свързано с нещо, което се рее във въздуха.