Собствениците на дизелови автомобили Фолксваген в Германия вече могат да се присъединят към колективния иск срещу автомобилостроителя, с който се търси обезщетяване за стойността на колите, загубена заради скандала с манипулиране на емисиите отработени газове.

 

Колективното дело е особено подходящо за заинтересовани страни, които са решили да не предприемат правни действия самостоятелно, посочи Клаус Мюлер, ръководител на Федерацията на германските организации за защита на потребителите (vzbz). Мнозина засегнати шофьори на дизелови коли досега не са имали времето, желанието за поемане на риск и може би решителността да понесат разходите, за да заведат сами дело срещу Фолксваген, каза Мюлер.

Организацията за защита на потребителите сега поема риска от съдебно дело и подава иск срещу Фолксваген от името на засегнатите от дизеловия скандал. Целта й е да помогне на потребителите в търсенето на обезщетение заради обезценяването на техните дизелови автомобили, настъпило заради скандала с емисиите. Мнозина освен това трябва да се справят със забрани за шофиране в няколко германски града. Фолксваген твърди, че въпросните коли са получили необходимите разрешителни, технически одобрени са и годни за движение. Съдебният процес може да започне, ако най-малко 50 засегнати лица се присъединят към делото за два месеца.

Фолксваген изплати милиарди долари за глоби и обезщетения в САЩ, откакто през септември 2015 г. призна, че системно е манипулирал софтуера за отработените газове, за да покрие изискванията при тестовете. Обявеното задължително изтегляне засегна около 2,5 милиона автомобила. Според оценки на адвокатите, представляващи Федерацията на германските организации за защита на потребителите, към колективното дело ще се присъединят десетки хиляди шофьори на дизелови коли.