Европейците, които са направили поръчка за електрически седан Модел 3 (Model 3) на Тесла (Tesla), могат да започнат да потвърждават заявките за доставка в началото на февруари.

Това съобщи автомобилостроителят от Калифорния. Доставките ще бъдат изпълнени според реда на първоначалната заявка, което означава, че хората, първи направили поръчка през март 2016 година, най-напред ще получат автомобилите, ако потвърдят заявката преди 1 януари, уточни говорител на търговската марка. Този автомобил, който вече е пуснат в продажба в САЩ от юли 2017 година, е по-компактен и по-евтин от Модел Eкс (Model X) и Модел Ес (Model S) и трябва да превърне световния лидер в сектора на електрическите автомобили в масов производител.

Модел 3 стана петият най-продаван специфичен автомобил в САЩ през третото тримесечие, според сайта Edmunds.com. Изглежда автомобилостроителят е преодолял трудностите, свързани с организирането на промишленото производство, които тревожеха инвеститорите от месеци. Тесла обяви, че от януари до септември е доставила 126 000 превозни средства в света от всички модели, от които над 53 000 само през третото тримесечие. С този темп Тесла би трябвало да достави близо 180 000 превозни средства за цялата 2018 година спрямо около 100 000 през 2017 година.