Русия следва Африка по авиокатастрофи

През юни 2012 г. руското военно разузнаване заподозря ЦРУ в катастрофата с паднал руски самолет Sukhoi SuperJet-100 в Индонезия. Според руснаците инцидентът е промишлен саботаж. „Руското разузнаване отдавна следи работата на ВВС на САЩ на летището в Джакарта. Знаем, че те имат специални разработки, с помощта на които от земята може да се заглуши връзка или да се предизвика проблем в системите на управление" – твърди руски военен генерал, пожелал анонимност, пред сайта Avia.ru. Според руските експерти това е бил най-съвременният национален граждански самолет. Всички негови системи са работели идеално, докато джетът се е спускал по склоновете на вулканичната планина от височина една миля по време на планов демонстрационен полет. "Допускаме, че това е умишлен промишлен саботаж, чиято цел е да намали пазара за нашите самолети от пазара”, казва представител на компанията производителя "Сухой".

Докато руснаците афишират чужда вина, западни експерти предупреждават за „престъпната авиосигурност” на Русия. Според Хамбургското изследователско бюро за нещастни случаи JACDEC в най-проблемния регион по отношение на авиационната сигурност – Африка, през последните години е постигнат напредък. Експертите определят Русия като новия несигурен район, твърди „Ди велт”. Преди инцидента в Индонезия в Русия падна пътнически самолет с 43 души на борда. През 2011 г. в авиокатастрофи с руски самолети загинаха 112 души. Според JACDEC причината е в остарелите самолети, недостатъчните средства за техническа поддръжка, недостатъчното обучение на екипажи и диспечери и лошата инфраструктура, особено в малките провинциални летища, На руските летища постоянно се съобщава за аварийни кацания поради отказ от двигатели, пожари или други технически проблеми. Нерядко има информация, че екипажът е имал проблем с алкохола.

Президентът Путин и премиерът Медведев непрекъснато обещават мерки за подобряване на въздушния транспорт, но много руснаци вече са изгубили надежда.