Обемът на пазара на нови граждански самолети през следващите 20 години в Азиатско-тихоокеанския регион ще бъде 1,6 трилиона долара, според прогноза на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus), съобщи БТА.

На презентация в Сингапур главният оперативен директор на Еърбъс за работа с клиенти Джон Лийхи заяви, че през следващите две десетилетия на региона ще му трябват 9870 нови самолета. Така на Азиатско-тихоокеанския регион ще се падат 35 процента от световното търсене на самолети, което за идните 20 години се оценя на 28,2 хиляди единици на общата стойност от 4 трилиона долара.

 

Все по-голямата нужда от самолети в Азия се свързва с бързите темпове на развитие на икономиката и урбанизацията на този гъсто населен регион, както и с нарастването на благосъстоянието на населението и броя на туристическите пътувания с авиотранспорт. По-конкретно в Еърбъс очаква, че през идните 20 години авиопревозвачите от Азиатско-тихоокеанския регион да се нуждаят от около 3840 широкофюзелажни самолета.Общо авиопаркът на пътническите самолети ще се увеличи през следващите две десетилетия до 10 440 единици спрямо сегашните 4300, посочи Джон Лийхи. По думите му прогнозата се основана на темпо на нарастване на превоза на пътници ежегодно с 5,8 процента и перспективата да бъдат заменени почти 3500 стари самолета.