Правителството на Южна Корея одобри план на Фолксваген (Volkswagen) за изтегляне на автомобили, в които е използван софтуер, занижаващ реалните показатели за емисии на вредни вещества, съобщи днес министерството на околната среда. В първия етап изтеглянето ще засегне 27 000 коли от високопроходимия модел Тигуан (Tiguan). Планът предвижда пренастройване на двигателя за по-добра икономия на гориво и намаляване на вредните емисии, както и премахване на устройството, което фалшифицира данните за отработените газове.

 

Вторият етап включва същите мерки за останалите 99 000 автомобила Фолксваген, продадени в Южна Корея и оборудвани със съответния софтуер. Той ще бъде приведен в действие, след като бъде оценена ефективността на изтеглянето 27-те хиляди тигуана.   През 2015 година германският автомобилостроителен концерн бе обвинен в манипулиране на данните за вредните емисии чрез специален софтуер, занижаващ показателите. Автогигантът бе разследван в Европа, редица страни от Азия и САЩ. Американските власти го принудиха да изтегли 482 000 леки коли от марката Фолксвгаен и Ауди (Audi), продадени в страната от 2009-2015 година. 

Фолксваген се призна за виновен по скандала дизелгейт и ще плати на САЩ 4,3 милиарда долара - най-голямата глоба за автомобилна компания в историята на страната.