Австралийският регулатор, който следи за спазването на интересите на потребителите, е подал жалба във Федералния съд на страната срещу германския автомобилостроител Ауди. Причината за тази стъпка са подозренията, че той е заблудил потребителите за равнищата на емисиите на дизеловите коли на Ауди.

Германската група Фолксваген, собственик на Ауди, призна през септември 2015 година, че на 11 милиона коли в света е монтирала софтуер, който фалшифицира действителните емисии на замърсяващи газове от дизеловите двигатели. Австралийската комисия по конкуренцията и потреблението обвини Ауди, че е монтирал софтуер, който да отчита невярно емисиите на азотен оксид. Ауди Австралия е продала близо 12 000 коли, за които се е твърдяло, че отговарят на европейските екологични норми, отбелязва регулаторът. Той вече предприе съдебни действия срещу Фолксваген след избухването на дизелгейт. Жалбата, която подаде, засяга коли, продадени в Австралия между 2011 и 2015 година.

Фолксваген и Ауди обявиха изтегляния на коли, за да бъде отстранен манипулиращия софтуер и колите да бъдат приведени според нормите, припомня Франс прес. Агенцията уточнява, че Фолксваген не е направил коментар след новината за новата жалба. Днес германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изслушана пред парламентарна анкетна комисия в Берлин за манипулираните дизелови двигатели на автомобилния гигант Фолксваген.