Белгийски учени създадоха устройство, което генерира енергия, докато пречиства замърсения въздух. То трябва да бъде изложено на слънчева светлина, за да функционира.

Съставено е от две камери, отделени една от друга посредством мембрана. В едната камера се пречиства въздухът, а в другата замърсителите се превръщат във водород. Водородът може да бъде складиран и да се използва по-късно като гориво в съответствие с технологията, използвана при автобусите с водородно гориво, заяви Сами Вербрюген от университета в Антверпен. 

Мембраната е най-новата и основна част на устройството. Тя е съставена от специални наноматериали. Тези катализатори могат да произведат водород и да се справят със замърсяването на въздуха - увери Вербрюген. В миналото подобни клетки се използваха за извличане на водород от водата. Сега установихме, че същото може да се постигне и със замърсения въздух, като ефикасността на метода е дори по-голяма. 

Учените поясниха, че функционирането на устройството е сходно с това на слънчевите панели. И устройството, и слънчевият панел се нуждае от слънчева светлина, за да отключи генериращи енергия химични реакции. Вербрюген и колегите му в момента  се стремят да направят функционирането на устройството по-ефикасно..