Услугите на хеликоптери-таксита по модела на американската компания Юбър отбелязват сериозен подем в големите метрополии с претоварен трафик и богати клиенти, най-вече в Азия.

 

Те се резервират чрез приложение на смартфоните. В Бангалор, град с над 12 милиона жители в югоизточната част на Индия, Агостино Фернандес прелита по този начин над града и достига до международното летище в Кемпегоуда за по-малко от половин час - една четвърт от времето, което обикновено му отнема пътят до там. Това е много по-добър начин от обикновения автомобил или таксито, защото се печели време. А за един град като Бангалор, който е наречен зелената столица заради парковете и градините, въздушната гледка също е много красива, твърди Фернандес. От Ню Йорк до Джакарта, минавайки през Бангалор, такива услуги в задръстените градове се развиха значително през последните години.

Югоизточна Азия и нейните метрополии, гъмжащи от автомобили, представляват "важна опитна лаборатория", обяснява Самир Рехман, генерален директор на Бел хеликоптър , която снабдява със самолети компанията Хелисити. Това може да се приложи и в други градове и страни в тихоокеанска Азия, казва Рехман.Неотдавна беше предложена същата услуга и в Джакарта, един от градовете с най-големи задръствания в света. Хелсити, която си сътрудничи с Уайтскай авиейшън, има 60 клиента на месец, по-голяма част от тях пътуват по бизнес.

Компанията предлага превози от центъра на града до международното летище Сукарно-Хата за 20 минути за 6 милиона рупии (350 евро). Това е доста над цената за такси, чиято услуга струва средно между 16 и 24 евро, но спечеленото време е много, защото придвижването с кола може да отнеме от 1 до 4 часа. Цените на пътуванията с хеликоптер остават обаче извън възможностите на по-голяма част от жителите на Джакарта, където минималната заплата е малко над 200 евро.