За последните две години има шест града, които устойчиво излизат извън населените места, които са с превишения над нормата за фини прахови частици.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на срещата, на която беше представен проекта за Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух.  Устойчиво от 2016 г. насам имаме четири града, които постигат нормите на качество на въздуха - Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, каза министър Димов и добави, че за миналата година има още два града, които постигат устойчивост - това са Гълъбово и Стара Загора. По предварителни данни за тази година вероятно и Варна ще се присъедини към тези градове.

Форумът, на който беше представена националната програма е организиран от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Световната банка/СБ/, чиито експерти представиха проекта. Сред поканените да присъстват бяха представители на различни министерства, представители на общините, неправителствени организации. Форумът откриха вицепремиерът Валери Симеонов, министър Нено Димов и постоянният представител на СБ Фабрицио Дзарконе. Представяне на мерките, които се предприемат в столицата направи кметът Йорданка Фандъкова.

Вицепремиерът Валери Симеонов направи преглед на мерките, които различни министерства трябва да предприемат. Той отбеляза, че транспортното министерство трябва да затегне контрола на пунктовете за технически преглед на пътя. Министерството на енергетика трябва да приложи мерки за ограничаване на вредните емисии от топлоцентралите, а МТСП да се ангажира социалните енергийни помощи да отговарят на определени екологични изисквания. Министерството на икономиката трябва да контролира състоянието на горивата, каза Симеонов. Според вицепремиера трябва да се въведе и контрол на пътя при видимо замърсяване. Симеонов посочи, че е важно Националното сдружение на общините в страната да има активно участие в прилагането на мерките, които засягат местната власт.

Министър Нено Димов посочи, че представяният проект на програма е ключов документ, на който да се базират предприеманите дейности. По думите му при прилагането и има две нива на отговорност - националната отговорност е на МОСВ, което се подпомага от другите министерства. Втората, по тежката задача обаче е на местната власт, която трябва да реализира мерките, които са различни за отделните общини, каза министърът. Димов представи мерките, които вече са предприети и по отношение на горивата, и по отношение на автомобилите и по отношение на отоплението.