Според сателитни данни на НАСА човечеството е изправено пред криза с водата, тъй като едни от най-големите извори на подпочвена вода на Земята са започнали да пресъхват. Изследователите от Калифорнийския университет казват, че все още не е напълно ясно какво е количеството подпочвена вода, с която разполагат водоносните слоеве, но е сигурно, че хората разхищават годната за пиене вода. Очаква се проблемът да се задълбочи заради климатичните промени и нарастването на населението заявяват експертите пред The New York Times.

 

От сателитните снимки на близнаците Grace на Националната космическа агенция учените виждат, че най-уязвимите области, които по всяка вероятност първи ще пострадат от постоянната суша, са гъсто населените райони на Близкия изток, Централната калифорнийска долина, Индия, Пакистан и голяма част от страните в Африка.Арабската водоносна система, която ползват близо 60 милиона души е най-претоварена и там трябва да се вземат спешни мерки. В Централната калифорнийска долина, където има множество ферми, ситуацията също е сериозна.Според крайните заключения 21 от 37 от най-големите водни резерви в света от Индия и Китай до САЩ и Франция са преминали предела за използване на земната вода. Това означава, че повече вода е била използвана, отколкото се е възстановила за съответната област.

Учените казват, че проблемът с водата на Земята съвсем не е от вчера, но снимките на Grace са първото по рода си доказателство, което показва, че водните запаси изчезват в резултат на селското стопанство, нарастващото население и минното дело. Сателитните близнаци Grace са изстреляни през 2002 година, като целта им е да картографират гравитационното поле на Земята. Двата сателита обикалят орбитата на Земята на височина над 500 километра на земната повърхност. Устройствата в тях реагират при разпределението на маса в Земята и земната повърхност - колкото по-голяма е масата, толкова по-силно е гравитационното притегляне в този район.