Учените от Южния регионален изследоветлиски център към Руската академия на науките съобщиха за промяна в екосистемата на Черно море, която може да доведе до влошаване качеството на водата му.

 

Според специалистите, основна причина за предстоащите изменения е вероятното намаляване на кафявите многогодишни водорасли от рода Цистозеира поради замърсяването на морската вода. Освен че са известни с лечебните си свойства, кафявите водорасли, които преобладават в Черно море,  се явяват и негова "пречиствателна станция”. Ако те намалеят драстично, каквито са и очакванията на учените, водата ще се озонира по-малко и  ще помътнее. Освен това тя ще се насити с вредни и дори опасни за човешкия организъм микроби и бактерии. Едва ли тогава Черно море ще е толкова привлекателно за милионите обитатели и почиващи на крайбрежието – освен че едва ли ще могат да видят морското дъно, вероятността  да прихванат някой стомашно-чревен вирус ще е много голяма.

Експертите призовават да се затегнат нормативните уредби за застрояване на крайбрежието, модернизиране на градските канализации, а също така към строг контрол върху всички видове дейност от страна на държавите в Азовско-Черноморския басейн. Засега единствено успокоителен е фактът, че през 2018-а учените информираха, че през последното десетилетие морето значително се е пречистило.