Кризата удари и лятната почивка на гърците, като ги принуди свободно да къмпингуват, а плажове по крайбрежната ивица на страната се напълниха с палатки, свободно къмпингуващите са нараснали неколкократно.  

Това се случва в момент, когато на тузарския остров Миконос вили се наемат за по 6 000 евро на вечер, а на други острови напливът на чужди туристи е толкова голям, че няма свободни стаи. Свободното къмпингуване се появи масово, след като през април тази година 38 депутати от правителствената партия СИРИЗА поискаха да бъде легализирана тази форма на почивка, която в Гърция е забранена.

Съгласно местните закони къмпингуването е разрешено само на утвърдените и регистрирани за целта места. При нарушение на забраната санкциите могат да бъдат предупреждение, глоба от 150 евро и лишаване от свобода за срок от три месеца. Решението каква да бъде санкцията се взема от местните власти.

Мотивите на въпросните депутати тогава бяха, че къмпингуващите са от полза за икономиката и дребния бизнес. Пет месеца след внесеното от тях искане се видя, че без да е било взимано решение за узаконяване на свободното къмпингуване, палатките са нараснали три пъти в сравнение с миналата година, но не по причини, изтъкнати от депутатите, а заради сериозните икономически и финансови проблеми, породени от непосилната рестриктивна финансова политика, прилагана от правителството.

Палатките наистина се множат, защото хората нямат пари да ходят по хотели и квартири на някой остров, казва пред вестника местна жителка. Според друг жител палатките по брега в Гърция са станали с 50 на сто повече и причина за това са финансови затруднения. Хората нямат пари и идват тук на палатка, за да изкарат ваканцията си. Миналата година броят им бе по-малък, тази година те явно са повече, казва той и допълва, че все пак свободно къмпингуващите трябва да спазват някои основни правила за ред и чистота.