Калашников планира да създаде компания за транспортиране на зърно по водни пътища и да построи за целта осем кораба за сухи товари.

Инвестициите в проекта се оценяват на 10 милиарда рубли. Калашников възнамерява да се занимава с организирането на превоз на товари във Волжко-Каспийския, Азовско-Черноморския и Средиземноморския басейн, за което се предлага, че заедно с волгоградската компания Делта-Агро ще създаде Волго-Донска корабоплавателна компания. Тя ще използва осем кораба с товароподемност до 7000 тона, които се планира да бъдат построени в Корабостроителници братя Нобел (собственост на концерна). За една година се предвижда да се транспортират до 900 000 тона зърно, се посочва в публикацията. Проектът ще помогне на земеделците от Южния и Приоволжския федерален окръг значително да увеличат обема си на износ и да намалят транспортните разходи за дългосрочни договори, коментира генералният директор на Калашников Алексей Криворучко. Проектът е разчетен до 2022 година.

Калашников е най-големият руски производител на широка гама стрелково оръжие. В момента 51 процента от акциите на концерна са собственост на държавната корпорация Ростех, а останалите 49 процента - на частни инвеститори.