Германската компания Континентал (Continental) започва строителството на завод за производство на авточасти в Литва зa 95 милиона евро.

Церемонията по символичното начало на строителството се състоя в Каунас. Най-големият за Литва производствен проект с участието на чуждестранен капитал доказва привлекателността на страната ни за чуждестранните инвеститори, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте. По думите й изпълнението на проекта поставя Литва в орбитата на най-големите световни производители на автомобили и предоставя възможност за използването на инженерния потенциал на Литва.

Предвижда се производствения процес да започне през втората половина на 2019 година, като ще бъдат създадени 1000 работни места. Литовският филиал ще изработва елементи за контрол на вратите и седалките на автомобилите, автоматика за стъкла, сензори на системата за поддържане на скоростта и парктроник системи.

Континентал има заводи в 60 страни. Годишните приходи на компанията достигат до 44 милиарда евро, което надвишава брутния вътрешен продукт на Литва.