За последните години Сухопътните войски претърпяха дълбоки трансформации, развиха се много, заяви президентът Румен Радев, който присъства на тържествено събрание-концерт във Военната академия "Г.С. Раковски" по случай предстоящия празник на Сухопътните войски.

 

Въпреки многобройните проблеми и предизвикателства, днес българските Сухопътни войски отстояват с чест своя национален, конституционен и съюзен дълг, участват активно в много учения у нас и в чужбина, в операции по поддържане на мира, изграждат нови бойни способности, участват активно в помощ на населението, оказват съдействие на МВР по охраната на държавната граница, посочи държавният глава. По думите му живеем във все по-предизвикателно време и това налага Сухопътни войски да имат все по-високи способности и по-голяма ангажираност. За съжаление през последните десетилетия в резултат на недалновидна политика и недостатъчно финансиране в Сухопътни войски се развиха и много проблеми, коментира Радев и посочи сред тях нисък социален статус и  заплащане, които не съответстват на степента на риска, занижена мотивация, липса на нова техника и проблеми с поддържане на старата.

На всички е ясно, че трупаните с десетилетия проблеми няма да бъдат решени изведнъж, нито за една година, нито с един бюджет, отбеляза държавният глава. Тревожните промени в геополитическата обстановка, твърдата решимост на ръководството на НАТО за повишаване на процента от БВП за отбрана в държавите членки, ясният ангажимент на България да участва активно в засилващата се европейска отбрана ще доведат неминуемо до позитивни и дългоочаквани решения  и за нашите Сухопътни войски, каза Румен Радев. Макар и бавно, но твърдо ще има повишаване на бюджета за отбрана през годините, допълни той и отбеляза, че тук идва предизвикателството за всички нас как тези увеличаващи се средства да бъдат използвани по най-добрия и ефикасен начин за изграждане на необходимите способности, постигане на най-добър баланс между човешкия фактор, техниката и подготовката. Според президента  модернизацията не означава само придобиване на нови бойни платформи.Това е задължително , но  е изключително важен човешкият фактор, повишаване на социалния  статус на военнослужещите и цивилните служители, повишаване на мотивацията ,решаване на проблемите с некомплекта и гарантиране на способностите, от които имаме нужда, отбеляза той.

 Държавният глава подчерта, че българското общество очаква да има модерна и боеспособна армия, която да ум дава чувството за сигурност и с която да се гордее. Радев изрази благодарността си към военнослужещите за  това, че имаме Сухопътни войски ,с които можем да се гордеем, с техния професионализъм, мотивираност и висок дух.

Командирът на Сухопътните войски ген. Михаил Попов отбеляза постиженията на Сухопътни войски, но посочи, че в момента те изпълняват  нарастващите си задължения в условията на сериозен некомплект  и системно недофинансиране. Във фокуса на нашите усилия е придобиване на многофункционална сухопътна платформа, но този проект, колкото и важен да е, няма да реши проблемите на Сухопътни войски. Икономическите условия наложиха съкращаване в инвестиционните разходи, свързани с придобиване и поддържане на нови отбранителни способности, но сме длъжни да направим така, че Българската армия и в частност Сухопътни войски да получават адекватно на изпълняваните задачи финансиране, коментира ген. Попов. Той информира, че и през следващата година са планирани  много тактически учения и участие  в многонационални учения в страната и извън нея.