Финансовите министри от ЕС приеха черен списък на данъчните убежища, включващ 17 юрисдикции извън ЕС, за които се оценява, че не сътрудничат по данъчни въпроси. Това съобщи френският финансов министър Брюно Льо Мер.

 

Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршаловите острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства са страните в списъка, според официални източници. По думите на Льо Мер други 47 юрисдикции са попаднали в общественодостъпен "сив" списък на страни, които в момента не покриват стандартите на ЕС, но са се ангажирали да изменят данъчните си правила.

След многобройни разкрития на схеми за заобикаляне на данъчните закони чрез офшорни структури от компании и богати личности, членките на ЕС започнаха през февруари тази година процедура за изработване на списък на данъчните убежища в опит да обезкуражат използването на компании фантоми в чужбина. Такива дружества в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност. Страните в черния списък могат да загубят достъпа си до европейско финансиране. Други възможни контрамерки ще бъдат определени през идните седмици, посочи Льо Мер.