По предложение на премиера Матеуш Моравецки  бяха направени промени на ключови министерски постове в полското правителство. Те бяха обявени от президента Анджей Дуда.

 

Сменени бяха министрите на външните работи Витолд Вашчиковски и на отбраната Антони Мачеревич. На тяхно място бяха назначени съответно Яцек Чапутович, досегашен заместник-външен министър, и Мариуш Блашчак, който до днес бе министър на вътрешните работи и администрацията. Министър на вътрешните работи стана Йоахим Бруджински.

Тереса Червинска бе назначена за министър на финансите - пост, който досега бе заеман от самия Моравецки. Сменени бяха още министри на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска. Новият министър на околната среда е Хенри Ковалчик, а на здравеопазването - Лукаш Шумовски. Министър на инвестициите и развитието ще бъде Йежи Квечински. Създава се ново министерство по въпросите на предприемачеството и технологиите начело с Ядвига Емилевич.

Новият полски външен министър Яцек Чапутович е завършил през 1986 г. Главното училище за статистика и планиране във Варшава, отбелязва ТАСС. Автор е на труда "Системата на европейската сигурност след края на Студената война". Доктор на хуманитарните науки. През 2016 г. става професор по социални науки. През 70-те години е сътрудничил на демократичната опозиция в Полша и е бил член на профсъюза "Солидарност". В периода на военното положение е бил интерниран за 11 месеца. През 90-те години започва работа във външното министерство. Чел е лекции във водещи университети в Полша и е работил също като редактор в редица вестници. На 15 септември миналата година тогавашният полски премиер Беата Шидло го назначи за заместник-външен министър. Промените в полското правителство бяха направени в момент, когато новият премиер се опитва да подобри обтегнатите отношения между страната и Европейската комисия. За целта по-късно днес Моравецки заминава за Брюксел.

Агенцията припомня, че отстраненият външен министър Витолд Вашчиковски бе начело на полската дипломация по време на преизбирането на бившия полски премиер, либерала Доналд Туск, за втори мандат като председател на Европейския съвет. Полша бе единствената страна членка на ЕС, която гласува против Туск. По времето на Вашчиковски освен това се обтегнаха отношенията на Полша с Германия и Франция.

Отстраненият министър на отбраната Мачеревич пък е заклет антикомунист, харизматичен оратор и бе подкрепян от част от консервативния електорат на управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост". Той обаче бе полемична фигура заради някои свои изненадващи изказвания и влезе в открит конфликт с президента Анджей Дуда заради дълбоките различия помежду им по въпроса за реформата на въоръжените сили.

Смененият министър на околната среда Ян Шишко бе в центъра на международен скандал, касаещ сечта в Беловежката гора. Смененият министър на здравеопазването Константи Радживил пък трябваше да се справи с лекарски протести. По повод промените в полското правителство Асошиейтед прес отбелязва, че страната се опитва да възприеме по-отстъпчив подход спрямо ЕС. Министърът на правосъдието Збигнев Жобро, автор на спорната реформа на съдебната система, породила протести в Полша и критики от страна на ЕК, обаче не бе сменен. Това е индикация, че премиерът подкрепя тази реформа.