Американската федерална държава може да се окаже частично парализирана и стотици хиляди федерални служители да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск ако до довечера в полунощ Конгресът не успее да приеме временен бюджет.

 

Държавните служители, смятани за "несъществени", ще трябва да си останат у дома. Ето какви са били последиците при предишното спиране на дейността на администрацията през октомври 2013 година, довело до техническа безработица на около 850 000 федерални служители.

ОТБРАНА: В неплатен отпуск ще излязат половината от общо 742 000 цивилни служители на Пентагона - най-големият държавен работодател. Военните операции обаче ще продължат в нормален ритъм, но е възможно заплатите да се изплащат със закъснение, ако блокирането продължи през февруари.

ПАРКОВЕ И МУЗЕИ: Ще бъдат затворени всичките 368 национални паркове и музеи, включително големите музеи и зоологическата градина във Вашингтон.    През 2013 година държавата понесе загуби от пропуснати приходи за 500 милиона долара, по данни на Белия дом.

ВИЗИ, ПАСПОРТИ: Ще се забави обработката на молби за визи и паспорти и тяхното издаване.

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: Националните здравни институти и центрове за медицински изследвания ще спрат да приемат нови пациенти за експериментално лечение.

АДМИНИСТРАЦИИ: Персоналът на повечето федерални агенции ще бъде намален, което се очаква да предизвика закъснения при събирането и възстановяването на данъка върху доходите, разрешителни за пускане на пазара на медикаменти, държавните заеми за малките и средни предприятия, държавното застраховане на купувачите на недвижими имоти и молбите за грижи за бивши военни.

ВАШИНГТОН: Федералната столица, която се финансира пряко от Конгреса, ще спре събирането на отпадъците, почистването на улиците и ще затвори библиотеките. Държавните училища и общественият транспорт ще продължат да работят.

ИЗКЛЮЧЕНИЯ: Белият дом, Конгресът, правосъдието, полицията, въздушният транспорт и услугите, смятани за важни за безопасността и защитата  на страната като цяло няма да бъдат засегнати. Ще продължи разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуалната руска намеса в предизборната кампания през 2016 година.

ИКОНОМИЧЕСКО ОТРАЖЕНИЕ: Белият дом оцени производствените загуби от спирането на правителствените дейности през 2013 година на между 2 и 6 милиарда долара.