Американската армия подготвя планове за увеличаване на своите сили в Афганистан с около 1000 души тази пролет, които да се присъединят към разположените вече в страната 14 000 военни.

Министърът на отбраната Джеймс Матис още не е подписал предложенията за новите войски, които са част от по-голяма стратегия за укрепване на афганистанските сили, водещи битка с талибаните.  Евентуалното увеличение е подкрепяно от висшето военно ръководство, което се опитва да определи какви войски ще са необходими за изпълнение на стратегия, съсредоточена върху нова бойна формация. Обсъжданията в Пентагона подчертават сложните задачи, пред които е изправена американската армия, подготвяща се да изпрати нови екипи от военни съветници в някои от най-размирните, отдалечени и оспорвани райони на Афганистан.

Правителството на предишния американски президент Барак Обама ограничи съветниците до по-високо щабно ниво, далеч от бойните действия, съгласно своя план за намаляване на военната роля на САЩ в Афганистан през 2015 г. Новата стратегия на сегашния президент Доналд Тръмп, одобрена през август миналата година, предвижда да придвижи екипите от съветници до ниво батальон, много по-близо до фронтовите линии. При управлението на Тръмп американските войски в Афганистан се увеличиха от 8500, когато той встъпи в длъжност, до около 14 000 в момента. Президентът също така премахна ограниченията за бойните самолети на САЩ, което доведе до значително нарастване на въздушните удари срещу талибаните тази зима.

През уикенда талибаните извършиха нападение срещу хотел в Кабул, при което по данни на властите са загинали 18 човека.  Войната в Афганистан продължава вече 16 години и няма осезаеми признаци за приключване. Атаката срещу хотел "Интерконтинентал" беше част от насилието, разразило се през уикенда в Афганистан, където при нападения в четири провинции бяха убити близо 50 души, изтъква американското издание.