Главните кумири за руснаците през ХХ век  са космонавтът Юрий Гагарин, бардът и актьор Владимир Висоцки и маршалът на Съветския съюз  Георги Жеков.

 

В допитване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение Владимир Висоцки си остава един от най-почитаните любимци за руснаците през последните 20 години. През 1999 година той е събрал 31 процента от предпочитанията на своите сънародници, а през 2018 г. - 28 процента. По този показател той отстъпва единствено на Юрий Гагарин, заел първо място в класацията с 44 процента от гласовете. На трета позиция е поставен маршалът на Съветския съюз Георги Жуков. Проучването беше осъществено във връзка с 80-годишнината от рождението на Висоцки. Неговото име е близко до сърцето на  много руснаци и 92 процента от запозналите се с неговото творчество са останали с добро впечатление от барда.

Шейсет и седем процента от поклонниците на Висоцки били на мнение, че той е оказал силно влияние върху оформянето на техните възгледи. Владимир Висоцки /1938-1980/ е съветски певец, поет и актьор. Той е автор и изпълнител на над 60 песни, играл е в московския театър "Таганка", снимал се е в популярни филми. На 25 януари неговитге фенове ще отбележат юбилейна дата - 80 години от рождението му.