През уикенда компания "Рокет лаб", основана от новозеландеца Питър Бек и базирана в Калифорния, САЩ, успешно изстреля ракетата си "Електрон" от Нова Зеландия.

Освен три комерсиални сателита, ракетата е доставила в космоса и блещукаща "диско" сфера със сериозно послание към човечеството. Бек вярва, че веднъж позиционирал се в околоземна орбита, "загадъчният" сателит ще бъде най-яркият обект в нощното небе и ще се вижда на здрачаване и зазоряване от всяка точка на планетата. Основателят на компания "Рокет лаб" се надява, че блещукащата сфера ще напомня на хората колко несигурно е мястото им в обширната Вселена.
Питър Бек разказва още, че е използвал по-голямата част от борда на ракетата "Електрон", за да "приюти" сферата, която е нарекъл "Звезда на човечеството".Сателитът, напомнящ на свръхразмерна диско топка, е изработен от въглеродно влакно и разполага с 65 отражателни панела. Проектиран е да се върти бързо и да отразява слънчевата светлина към Земята. Очаква се сферата да завършва орбита около планетата на всеки 90 минути. Целта е хората да се вгледат в нощното небе и, виждайки блещукащия обект, да осъзнаят, че се намират върху една скала в огромната Вселена, казва Бек.
Надявам се, че сателитът ще се превърне в отправна точка за човечеството и ще напомня на земните обитатели да загърбят дребните си всекидневни тревоги и да помислят за много по-сериозни неща като климатичните промени и недостига на ресурси, допълва основателят на "Рокет лаб". Поради тази причина Питър Бек се въздържа от сравнението с диско топка, защото желанието му е хората да възприемат сателита по-сериозно. Но ако трябва да съм честен, да, сферата наистина прилича на гигантска
огледална топка, казва Бек.
Звездата на човечеството ще орбитира около Земята в продължение на девет месеца, преди да бъде притеглена обратно от земната гравитация и да изгори при навлизането си в атмосферата.Питър Бек има желание в бъдеще да изстреля още "Звезди на човечеството", но първо иска да разбере как ще реагират хората и в зависимост от това да
обмисли дали подобно начинание е финансово оправдано.