"Енциклопедия на шпионите" разкрива историите на най-известните тайни агенти в света. На българския книжен пазар е от 30 януари, съобщават издателите от "Милениум".

 

Наричат ги шпиони, разузнавачи, тайни агенти, бойци на невидимия фронт, къртици, съгледвачи. . .  Откриват ги сред пъпчиви младежи, безлични чиновници, благородни господа, знойни красавици, крехки старици, разточителни бохеми. . .  Хрониките сочат, че шпиони съществуват от най-дълбока древност, а актуалните новини свидетелстват, че са особено успешни и до днес, в ерата на кибершпионажа и тоталния информационен хаос. Кои са те и какво ги мотивира, до каква степен дейността им променя хода на световната история, талант или призвание е работата на тайния агент - на всички тези въпроси отговаря "Енциклопедия на шпионите" на съставителя Красимир Тодоров.

Любопитният сборник представя историите на най-прочутите тайни агенти в световната история от трети - втори век пр. Хр. до наши дни. Много от тях са познати от холивудското кино, съветските сериали, документалните филми и художествената литература. Взети заедно, портретите им са изключително четиво, в което се очертава пълнокръвният образ на човека, упражняващ романтичната и опасна професия. В разказите за тях се преплитат политика, дипломация, история и лични страсти. Приемани като герои от едни и като предатели от други, всички те са съумявали блестящо да изпълняват своя дълг, рискувайки живота си. От Ханибал и Екатерина Медичи, през Мата Хари и д-р Зорге до скандалната Анна Чапман - всички герои на книгата се открояват с ярък интелект, дръзко сърце и силна вяра в това, което правят. Оценката за дейността им може да е разнопосочна, методите и стилът им може да предизвикват дискусии, но целите им винаги са постигнати и ефектът от работата им е безспорен.

Съдбата и дейността на Алън Дълес, Душко Попов, Исер Харел, Етел и Юлиус Розенберг, Мелита Норууд, Олдрич Еймс и много други са по-интересни, изненадващи и увлекателни от всеки шпионски трилър. За да живееш по този начин, се иска фантазия. Не случайно и много майстори на перото като Кристофър Марлоу, Джон льо Каре, Ян Флеминг действат и на тихия фронт и черпят вдъхновение за своите творби от личния си опит. На тях и други именити писатели шпиони е посветен отделен раздел от книгата. Читателите ще научат и с какво българите Христо Боев, Александър Пеев-Боевой и Иван-Асен Георгиев са се записали в златните страници на световния шпионаж, отбелязват издателите.