Автомобилостроителната група Рено - Нисан  и Мицубиши заяв, че е най-големият автомобилостроител в света с продажби от 10,6 милиона коли миналата година благодарение на засиленото търсене на високопроходими и електрически автомобили.

 

Общите продажби на френско-японската група са се увеличили с 6,5 процента през 2017 година - първата пълна година от присъединяването на Мицубиши мотър. Алиансът продава 10 различни марки в близо 200 страни, начело с Китай, Съединените щати, Франция и Япония. Продажбите на Нисан са нараснали с 4,6 процента до 5,8 милиона коли, на Рено - с 8,5 на  сто, а на Мицубиши - с 10 процента. Президентът и главен изпълнителен директор на групата Карлос Гон изтъкна, че тези резултати правят  автомобилостроителя номер 1 в света. Фолксваген отчете 10,74 милиона продажби за миналата година, но според Гон 200 000 от тях са камиони, които не трябва да се взимат предвид.

                                                           х   х   х

ЕК е потресена от съобщенията, че Германия е използвала животни при опити, свързани с работата на дизеловите двигатели. Знаем за намерението на германските власти да извършат разследване. Това е изцяло в техните отговорности и мисля, че е случай, който изисква спешни действия, добави говорител на комисията. Представители на деловите и политическите среди осъдиха вчера извършването на опити с животни и хора в автомобилостроенето. Според някои съобщения подобни проби са били правени и в Холандия.

                                                           х   х   х 

Фолксваген освободи главния си лобист Томас Щег във връзка с разкритията за използване на маймуни в изследванията на германския автомобилен концерн. Томас Щег е освободен от задълженията си, докато не бъде хвърлена светлина върху събитията, съобщи световният лидер в автомобилостроенето в комюнике. В него се допълва, че вътрешното разследване по случая напредва скоростно.