Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия към Марс -  червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи.

 

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата "Фалкон хеви". Тя е  два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра. "Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде ТАСС. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин". Стартовата тяга на "Фалкон хеви" е около 2500 тонас.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети  да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга. Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви". Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе червен кабриолет на компанията Тесла, която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен. Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето "Space Oditty" на Дейвид Боуи. Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар.  Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Туитър: "Очевидно има кола в орбита около Земята"  и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли, предаде Франс прес. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета.

Президентът Доналд Тръмп поздрави Илон Мъск!

Моите поздравления за Илон Мъск и компанията "Спейс екс" във връзка с успешното изстрелване на ракетата "Фалкон хеви", написа той в Туитър. По думите му,това постижение нагледно илюстрира американската изобретателност. Ракетата беше изстреляна от стартовата площадка 39А, от която тръгна програмата "Аполо" в космическия център "Джон Кенеди". Полезният товар, избран от Илон Мъск, беше червен спортен електромобил "Тесла роудстър", собственост на милиардера. Зад волана беше поставен манекен в скафандър.

"Фалкон хеви" е съставена от три ракети "Фалкон 9". Снабдена е с 27 двигателя, а стартовата й тяга е около 2200 тона. Дълга е 70 метра и е широка 12 метра. Има капацитета да изведе в орбита полезен товар с маса около 64 тона. Реакции след изстрелването на най-мощната функционираща ракета в света бяха публикувани от Асошиейтед прес. Собственикът на "Спейс екс" Илон Мъск написа в Туитър: Очевидно има кола в орбита около Земята. Красиви кадри на Стармен, който си почива в "Тесла роудстър". Наистина невероятно, каза инженерът на "Спейс екс" и коментатор по време на изстрелването Майкъл Хамързли.

Ако хората си мислят, че се състезаваме с китайците, това е нашето тайно оръжие: предприемаческата дейност на хора като Илон Мъск и други като Джеф Безос, добави професорът по астронавтика в Станфордския университет Скот Хъбард.

Проф. Дейва Нюман от Масачузетския технологичен институт коментира: Беше страхотно, като научнофантастичен филм, който се превръща в реалност. Те го направиха!.

 Това е голяма стъпка към изследването на космоса. . . Това е тестови полет, началото на дългия път, който трябва да изминете, за да се подготвите да превозвате хора, каза бивш директор на НАСА.