Окръжна прокуратура Пловдив повдигна две обвинения на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов - Плъха.

На доктор Димитров ще бъде наложена мярка "подписка", тъй като няма основания да смята, че той ще се укрие или да извърши друго престъпление. Изменено е първоначалното му обвинение от "умишлено убийство" в "убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана". На д-р Димитров е повдигнато и второ обвинение за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси, в дома му са открити още 17 патрона.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов изнесе факти по случая, различаващи се от оповестените в общественото пространство. В момента на местопрестъплението в дома на доктора на са били съпругата и двете им деца, те са били в село Крумово. Също така Жоро Джевизов не имал съучастник и сблъсъкът между двамата е станал пред врата на гаража в двора на кооперацията, където живее докторът. Стреляно е от упор, на местопрестъплението са намерени две гилзи от оръжието - пистолет Валтер, и два проектила. След това докторът не се е обадил на полицията или на телефон 112, за да съобщи за случилото се, а заедно с негов приятел са се опитали да заличат следите от местопрестъплението. Оръжието - пистолет "Валтер" е укрито, първоначално от обвиняемия, в последствие от второ, неизвестно лице, на друго място и все още не е намерено. Различават се първоначалните показания на обвиняемия, според които той е бил замерен с метална тръба, според друго негово показание - с метална табела и според трето - с нож, негова собственост. Към настоящия момент обвиняемият съдейства на прокуратурата и е направил самопризнания.

Според прецезираните от Окръжна прокуратура обвинения д-р Иван Димитров може да бъде осъден за първото обвинение - убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, на до пет години лишаване от свобода. По второто обвинение - за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси  - на от 2 до 8 години затвор.