Китайският интернет гигант Алибаба заедно с американския автомобилостроител Форд пусна в действие първия в Китай автомат за продажба на автомобили.

 

Машината се намира в Гуанчжоу, в южната провинция Гуандун, и работи на принципа на автоматите за продажба на безалкохолни напитки, цигари и други дребни стоки. Процесът на придобиване на автомобила ще стане толкова прост, колкото да си купиш кутийка Кока-кола, отбеляза Юй Вей, ръководител на интернет платформата Тимол, подразделението на Алибаба, което осъществява проекта. По думите му 20-метровото съоръжение на няколко нива дава възможност за избор на над 40 модела на Форд. За да се направи покупката, трябва да се избере един от тези модели, да бъде отбелязан в специално приложение на Тимол, да се плати ако е с кредит 10 процента от стойността и да се вземе автомобилът от автомата. Според плана на проекта, в случай на разсрочено плащане, останалата част от сумата се плаща от клиентите ежемесечно с помощта на китайската система Алипей.

Освен това потенциалните купувачи могат да вземат автомобила за тест драйв за срок от три дни. Механизмът на избор е подобен на купуването и се осъществява чрез мобилното приложение. Ползвателят трябва да посочи времето на тестването и да си направи селфи, за да може автоматът да разпознае лицето му и по такъв начин да потвърди неговата поръчка. За пълноценното функциониране на апарата трябва да се решат редица организационни въпроси.

Представителите на Алибаба твърдят,че в бъдеще подобни автомати ще бъдат открити в Пекин и Ханчжоу в източната провинция Чжъцзян.