Остават дни до началото на гласуването за най-добро видео на тема многоезичието в дигиталния свят, победителите от което ще бъдат обявени в навечерието на 24 май.

Проектът е организиран от EURid, регистърът, управляващ .eu и .ею домейните от името на Европейската комисия. Многоезичието е основен приоритет на ЕС. Стремежът на Европейския съюз да бъде единен в многообразието е в основата на целия европейски проект и хармоничното съвместно съществуване на много езици в Европа е въплъщение на този стремеж. Езиците могат да изграждат мостове между хората, давайки ни достъп до други страни и култури и възможност да се разбираме по-добре. По данни на Евростат, към 2016 г, в страните от ЕС и ЕИП живеят над 700 000 български граждани. Десетки хиляди са и младите хора, които учат и работят в европейски страни.

Чуждоезиковите умения за всички тях са важни, защото играят голяма роля за повишаване на заетостта сред младите хора и на тяхната подготвеност за работа в чужбина. Те са също така и фактор за конкурентоспособност: недостатъчните езикови умения са причина много компании да губят бизнес и пречка за работниците, които биха желали да си търсят работа извън своята страна. Поради това, ЕС работи всеки гражданин на Съюза да владее още два езика освен родния си, а чрез дигиталната стратегия и домейните като .ею да запази езиковото многообразие. EURid се стреми да подобри многообразието от езици онлайн чрез своите домейни от най-високо ниво, активно сътрудничество по разработването на домейн имена със специални знаци и участие в общността.

В конкурса на EURid може да участват всички младежи на възраст от 18 до 26 години, като отличените ще спечелят билети за DigitalK 2018, а победителят ще има възможност да избере стаж с фокус върху маркетинг и управление на бизнес отношения в .eu Академията в Пиза, Италия или курс на тема "Интернет управление" или "Киберсигурност" в Чехия и Пиза, Италия. Срокът за подаване на материалите е 18 април 2018 г. като след това за финалистите ще може да бъде гласувано на Facebook страницата на EURid. За да участвате във видео конкурса и научите повече за него и начина му на протичане, посетете https://eurid.eu/bg/doteyuanniversary/.

Илюстрации и видео за конкурса може да откриете на следния линк: https://goo.gl/BfxCWk

За повече информация се свържете с Christopher Nicastro EURid Communication Support Manager EURid vzw, Woluwelaan 150, B-1831 Diegem, Belgium

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.,">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Тел: +32 (0)2 401 27 50