Японският концерн Тойота отчете увеличение на глобалните  продажби през първата половина на 2018 година с 1,6 на сто спрямо предходната година до рекордните 5,2 милиона превозни средства.

Това се дължи в най-голяма степен на силното търсене в Китай и Европа. Продажбите на вътрешния пазар на Тойота груп, включително на Дайхацу мотър  и Хино мотърс , са били на ниво 1,17 милиона превозни средства за периода януари-юни, което е с 4,8 процента по-малко от същия период на миналата година. Една от причините за това са потребителските разходи, които са в застой. Продажбите нa автомобили Тойота и Лексус са нараснали с 9 на сто на годишна основа до 680 000 единици в Китай, докато тези в Европа са се увеличили с 6 на сто до 560 000 автомобила, каза говорителят на компанията. Тойота ще представи финансовите си резултати за периода април-юни идния петък.

Президентът на САЩ наложи вносни мита върху стоманата и алуминия, както и върху редица китайски стоки. Автомобилните производители като Тойота се страхуват, че Вашингтон може да предприеме подобна стъпка и спрямо вносните автомобили и автомобилни части преди междинните избори за Конгреса през ноември. Министерство на търговията на САЩ прави проучване дали вносните автомобили и автомобилни части са риск за националната сигурност.