Най-голямата опозиционна партия в Румъния поиска оставката на министъра на отбраната Михай Фифор, след като той заяви, че Румъния има балистични ракети в базата Девеселу вместо ракети-прехващачи.

 

Говорителят на Национално-либералната партия Йонел Данка призова министъра да подаде оставка, определяйки гафа като "опасен". Михай Фифор, министърът на отбраната, твърди, че имаме балистични ракети в Девеселу. Глупостта на правителството на (премиера Виорика) Дънчила вече става опасна, рискува да ни хвърли във война. Оставка!, написа във Фейсбук Данка.

Как би могъл президентът Путин да бъде очарован от факта, че в Румъния имаме военна база в Девеселу с балистични ракети? Как би могъл президентът Путин да бъде очарован, че имаме базата Михаил Когълничану, населена с американски военни и че продължаваме да настояваме пред САЩ да се осигури постоянно присъствие на американските военни на румънска територия? Как би могла Руската федерация да бъде очарована, че Румъния развива военноморския си капацитет?, бяха реторичните въпроси, които Фифор зададе в интервю за телевизия. Министърът заяви, че думите му са интерпретирани погрешно и че знае много добре какво има в Девеселу, където са разположени елементи от американския противоракетен щит.

Не мисля, че някой би казал някога, че в Девеселу имаме балистични ракети. Снощи казах, че имаме базата в Девеселу, която се занимава с балистичните ракети, в никакъв случай, че в Девеселу имаме ракети. Малко вероятно е аз да не знам какво имаме в Девеселу, да не знам, че там има ракети-прехващачи и по какъв начин функционира щитът. Това беше просто грешка в разбирането, в комуникацията, в най-лошия случай, посочи Фифор.