Под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов  от 18.30 часа в кино Синемакс в Благоевград ще бъде представен първият филм от документалната поредица на Военния телевизионен канал /ВТК/ "Помни войната 1915 - 1918".

 

Филмовата поредица на ВТК, посветена на 100-та годишнина от края на Първата световна война, цели да увековечи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт, се отбелязва в съобщението. В първия епизод "България влиза в Първата световна война" се разкриват обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили. Филмът очертава предпоставките за участието на България във войната като разглежда последиците след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия мирен договор. На прожекцията са поканени вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Продуцент на продукцията е Информационният център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей. Документалната поредица се реализира със съдействието на Държавната агенция "Архиви" и Държавен военноисторически архив - Велико Търново. Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова.