До няколко дни трябва за започне операцията по източване на горивото от потъналия през 1921 година на около 10 километра от Созопол американски търговски кораб "Мопанг".

Най-вероятно, количеството, което трябва да се източи е около 150 тона. Това ще стане със супермодерна технология, с която разполагат две мощни компании. Към момента се водят преговори с фирмите. Това съобщи на пресконференция в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски днес, който заедно с министърът на околната среда и водите Нено Димов пристигнаха в морския град, за да се включат в кризисния щаб, свикан за овладяване на ситуацията. Плавателният съд е превозвал стоки от Истанбул към Бургас. Близо до Созопол се е натъкнал на мина и е потопен. Горивото, с което се е движел е било мазут, а не както досега се е мислило на въглища. Плавателният съд е заседнал на дълбочина 30 метра след остров Свети Иван край бреговете на Созопол.

Мазутните петна в морето край Созопол са се появили от няколко дни. Сигналът до отговорните институции е бил подаден от туристи. Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че след разлива на гориво от потъналия преди близо век плавателен съд, няма опасност за екологията и за туризма. Разливът е овладян. Извършва се непрекъснато наблюдение от екипи на "Морска администрация", добави транспортният министър. Той каза, че до момента такава ситуация във водите на Черно море в българска територия не е имало. Петното се заснема с дрон, като са направени бонови загражданения в радиус от 450 метра, обмисля се вариант да бъдат поставени и втори бонови заграждения на още 500 метра, за да не се разпространява мазута. Той е под формата на топчета.

Двамата министри отрекоха версията, че появилите се мазутни топчета на плажовете около къмпинг "Градина" и Черноморец са били причинени от изпуснатия мазут от потъналия танкер.